Tanju Özcan, Kartalkaya Komisyonu’nda konuştu: Olay Bolu Belediyesi’nin sahasında olsaydı, namusum üzerine aynı gün istifa etmiştim

“`html

Bolu Başkanından Yangın ile İlgili Açıklamalar

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Kartalkaya Kayak Merkezi’nde 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Oteli ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Özcan, “Bu otele işletme ruhsatı veren kurum Özel İdare’dir. Dolayısıyla burası bizim sorumluluk alanımızda yer almıyor. Hukukçuların da belirttiği gibi, bu otelin denetimini resen yapma yetkimiz mevcut değil.” şeklinde konuştu. Özcan, “Eğer bu olay Bolu Belediyesinin sınırları içinde gerçekleşmiş olsaydı, ‘sorumluluğumuz var mı?’ demeden istifa ederdim.” dedi.

Yangın Araştırma Komisyonu Oluşturuldu

TBMM Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki otel yangınını incelemek üzere bir araştırma komisyonu kuruldu. Komisyon, AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok başkanlığında toplandı.

Altınok, komisyon üyeleriyle birlikte Bolu Valiliği ve iki sivil toplum kuruluşunu da gelecek toplantılara davet etmeyi planladıklarını belirtti. “Komisyonumuz, belirlenen süre içinde uzmanlarla birlikte birkaç toplantı yaparak çalışmasını tamamlayacaktır.” ifadesinde bulundu.

Komisyonun mahkeme olmadığını vurgulayan Altınok, “Burada suçlu veya suçsuz durum belirlemek gibi bir amacımız yok. Yangının sebepleri ile ilgili değerlendirmeler yapmak için buradayız.” dedi.

CHP’den Çağrı: Bakanlar ve Vali Gelmeli

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, komisyona bakanların ve Bolu Valisi’nin de katılması gerektiğini vurguladı. Arslan, “Bu kişiler gelmeden, sosyal medya aracılığıyla okuduğumuz belgelerle bu komisyon işlevini yerine getiremez.” şeklinde konuştu.

Düşüncelerini Paylaşan Başkan Özcan

Başkan Tanju Özcan, komisyonun çalışmalarını yakından takip ettiğini ve üyelerin olayın detaylarını aydınlatma çabasında olduklarını gördüğünü belirtti. Özcan, “Bütün bu uğraşları için komisyondaki herkese teşekkür ederim.” dedi.

Otelin, Bolu’nun Seben ilçesinde bulunduğunu ve emlak vergisini Seben Belediye Başkanlığına ödendiğini ifade eden Özcan, otelin ruhsatının 1990’lı yıllarda verildiğini hatırlattı. “Yanan otel, 3 bin 224 metrekare olarak ruhsatlandırılmıştı; günümüzde ise yüzölçümü 16 bin 300 metrekareye ulaşmış. Burada dört kez tadilat yapılmış.” dedi.

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun, belediyelerin kendi sınırları içinde ve mücavir alanlarda hizmet sağlama sorumluluğunu belirttiğini hatırlatan Özcan, “Bu otel kesinlikle Bolu Belediyesinin mücavir alanına dahi uzak. Biz bu otelin inşaat yetkisini ya da ruhsatını vermedik.” dedi.

İlgili Kurumların Sorumluluğu

Özcan, Kültür ve Turizm Bakanlığının ‘Turizm Sertifikası’ ile olayda sorumluluğunun bulunduğuna dikkat çekti. “Buradaki sorumluluk, Bakanlık tarafından belirlenen yönetmeliklerde net bir şekilde açıklanmaktadır.” dedi.

Yangın güvenliği açısından en büyük sorumluluğun yapı sahibi olduğunu belirten Özcan, “Bu durum açıkça yönetmeliklerde ifade edilmektedir. Yangın güvenliği ile ilgili tüm denetim yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığına aittir.” şeklinde konuştu.

Özcan, otelin durumu ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan son denetimlerin de yangın öncesinde olduğunu belirterek, “Denetim sonucunda yangın önlemleriyle ilgili eksiklik tespit edilmemiştir.” ifadelerini kullandı.

Adli Süreçler ve Sorumluluklar

Yangın sonrası hazırlanan bilirkişi raporunu değerlendiren Özcan, bu raporla ilgili itirazının olmadığını ve hukuki değerlendirmelere önem verdiğini açıkladı. Raporda yer alan tespitlerin büyük ölçüde doğru yapıldığını vurguladı.

Ancak Özcan, “Adli süreçler, sadece iki kurum üzerindeki etkili durumlarıyla sınırlıyken, diğer kurumlar hakkında hiçbir işlem yapılmamaktadır.” diye ekledi.

Ayrıca, MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk’ün belediyenin eksiklikleri zamanında bildirmediği konusundaki eleştirilerine de cevap veren Özcan, “Arkadaşlarımız eksiklikleri tespit etti ama yetkili kuruma bildirimde bulunanların sorumluluğu farklı bir durum.” dedi.

Özcan, “Otel, Bolu Belediyesinin mücavir alanı içinde olsaydı, sorumluluğumuzdan kaçamazdık ve hemen istifa ederdim.” diyerek konuyu kapattı.

“`

Related Posts

56 kişiye mezar olmuştu… Nilüfer Apartmanı davasında skandal savunma: ‘Müvekkilim görevini mevzuata uygun ve layıkıyla yerine getirmiştir’

Hatay’da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 56 kişinin hayatını kaybettiği Nilüfer Apartmanı davasında firari sanık Süleyman Çağan’ın avukatı, “Müvekkilim, yıkılan binanın inşaat sürecinde yapı denetiminde yardımcı kontrol elemanı olarak görevini mevzuata uygun ve layıkıyla yerine getirmiştir” dedi.

Almanya’da göçmen kararı: ‘Ulusal acil durum’ ilan edildi

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, sınırları kalıcı olarak kontrol altına almak amacıyla, göç konusunda “ulusal acil durum” ilan etti.

Alparslan Almanya sınırını geçemedi: İlk çevrilen Türk oldu

Almanya, tüm kara sınırlarında ağır silahlarla destekli polis ekiplerini 12’şer saatle nöbete başlattı. Sınırdan ilk çevrilen 24 yaşındaki Türk genci Alparslan oldu. Alparslan, geldiği trenle Avusturya’ya geri gönderilirken, “Biraz dinlenip sonra ne yapacağıma karar vereceğim” dedi.

Soykırımcı İsrail’in Batı Şeria’da düzenlediği saldırıda biri çocuk 2 Filistinli yaralandı

İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria’da düzenlediği saldırıda 1’i çocuk 2 Filistinlinin yaralandığı bildirildi.

Rafale ile birlikte hisseler de düştü… Fransız jetlerine Hindistan’da şok

Pakistan ve Hindistan arasında son günlerde tırmanan gerilim ve karşılıklı saldırılar, Fransız askeri jet üreticisi Dassault şirketini vurdu.

2,3 milyon Gazzeli için Nazi kampları kuracak

Açlığı bir silah olarak kullanan İsrail, yardımları organize etme bahanesiyle Filistinlileri Nazi tipi kamplarda toplamayı amaçlıyor. Terör devleti, Batı Şeria’yı ise E-1 istilacı yerleşim projesi ile ikiye bölmeye hazırlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir