Bütçe açığı 710,8 milyarı aştı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı Kötü Haberleri Açıkladı: Bütçe Durumu Kritik!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan Mart 2025 açıklamalarına göre, merkezi yönetim bütçesindeki kötü durumun devam ettiği ortaya çıktı.

Mart ayına ilişkin verilere göre, bütçe gelirleri 766,3 milyar TL iken, harcamalar 1 trilyon 27,7 milyar TL seviyesine yükseldi. Bu durum, Mart ayında 261,5 milyar TL’lik bir bütçe açığı olduğunu gösteriyor. Aynı dönemde faiz dışı denge de 100,2 milyar TL açık verdi.

Yılın ilk üç ayına bakıldığında ise tablo daha da endişe verici bir hal alıyor:

  • Toplam bütçe gideri: 3 trilyon 117,6 milyar TL
  • Toplam gelir: 2 trilyon 406,8 milyar TL
  • Bütçe açığı: 710,8 milyar TL
  • Faiz dışı açık: 246,9 milyar TL

Üstelik, yılın başında olmamıza rağmen, bütçe disiplininde ciddi zorluklar yaşandığını gösteren bu veriler, endişe verici bir tabloyu ortaya koyuyor.

ŞİMŞEK’İN EKONOMİSİ ZORLUYOR!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ekonomi programı, “rasyonel zemin” vurgusuyla şekilleniyor. Bu yaklaşım, enflasyonla mücadeleyi öncelikli hedef olarak belirlerken; bütçe disiplini, dış kaynak girişi ve kur istikrarı gibi konularda olumlu sinyaller vermeyi hedefliyor. Ancak gelinen noktada, hem yüksek enflasyonun hem de faizlerin kamu maliyesine olan yükünün ciddi şekilde arttığı görülüyor.

Related Posts

Bitcoin’de 3 ay sonra bir ilk! 100 bin doları aştı

Bitcoin’in fiyatı, ABD ile Çin arasında başlaması beklenen ticaret görüşmelerinin etkisiyle 7 Şubat’tan bu yana ilk kez yeniden 100 bin doları aştı.

İktisatçı Mahfi Eğilmez’den ekonomide radyasyon benzetmesi: ‘Enflasyonun artmasını engellemek için…’

İktisatçı Mahfi Eğilmez son yazısında atmosferdeki doğal dengelerle ekonomideki kırılgan yapıyı karşılaştırdı. Ekonomiyi koruyan faiz, kur ve risk dengelerinin bozulmasının ağır sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. Bu dengenin sağlandığı dönemlerde ekonominin nefes alabildiğini vurguladı.

Orhan Sarıbal: ‘Soğanda üretici ile market arasındaki fiyat farkı yüzde 220’yi buldu’

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, kuru soğandaki üretici ve market fiyatları arasındaki farkı gündeme getirerek, tarlada çuvallanmış halde 6-8 liraya satılan soğanın market raflarında 25 liraya kadar yükseldiğini belirtti. Sarıbal, “Kuru soğan halde 16 liraya, pazarda 23 liraya, markette ise 25 liraya satılırken; üretici ve market fiyatları arasındaki fark yüzde 220’yi buldu. Üretici zarar ediyor, vatandaş ise soğan alamıyor” dedi.

Uluslararası uzmanlardan AB’nin Rus enerjisi kararına kritik bakış:

Avrupa Komisyonu’nun iddialı yeni stratejisi, 2027 yılına kadar kıtaya yapılan karlı Rus doğalgaz satışlarını sona erdirmeyi, gaz şirketlerini Moskova ile olan sözleşmelerini feshetmeye zorlamayı ve Rus petrolüne ve nükleer yakıtına olan …

Bankacılık sektörünün mevduatı yükseldi

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 2 Mayıs ile biten haftada önceki haftaya göre 74 milyar 905 milyon 961 bin lira artarak 22 trilyon 601 milyar 548 milyon 267 bin liraya yükseldi.

‘Topraktan çıkan altın’ diye tabir ediliyor! Kilosu 3 bin lira

Samsun’un Kavak ilçesinde ‘topraktan çıkan altın’ olarak tanımlanan salebin hasadı başladı. Kilosu 3 bin TL’yi bulan salep üreticisine yüksek kazanç sağlarken, pazarda da büyük ilgi görüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir