Uzman isim vatandaşları uyardı: ‘Karpuz zehirlenmesine karşı tedbirinizi alın’

Karpuz Tüketirken Dikkat Edilmesi Gereken Hijyen Kuralları

Yaz sıcaklarında buz gibi bir dilim karpuza kim hayır diyebilir? Dikkat edilmezse bu ferahlatıcı lezzet, masum bir keyiften ciddi bir sağlık tehdidine dönüşebilir. Karpuz tüketimindeki gizli tehlikeye dikkat çeken Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, karpuzun kesildikten sonra en fazla 2 saat içinde tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

Kabuğundaki Bakteriler İç Kısma Geçebilir

Prof. Dr. Göral, karpuzun toprağa temas eden bir meyve olduğuna dikkat çekerek, karpuzun taşıma sürecinde bakterilere maruz kalabileceğini söylüyor. Kabuğunun yıkanmadan kesilmesi durumunda, kabuktaki bakterilerin karpuzun iç kısmına bulaşarak gıda zehirlenmesine neden olabileceğini vurguluyor.

Belirtiler Birkaç Saat İçinde Ortaya Çıkabilir

Prof. Dr. Göral, karpuz kaynaklı zehirlenmelerde bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtilerin birkaç saat içinde ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklığı zayıf bireylerin dikkatli olması gerektiğini ifade ediyor.

Piknikte Kesilen Karpuz 1 Saatte Tüketilmeli

Prof. Dr. Göral, piknik sofralarında kesilen karpuzun en fazla 1 saat içinde tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Ayrıca, karpuz tüketirken temel hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini, özellikle karpuz kabuğunun yıkanması, ellerin yıkanması, bıçak ve kesme tahtasının temiz olması gerektiğini belirtiyor.

“Karpuzdan Korkmayın, Ama Kurallara Uyun”

Prof. Dr. Göral, karpuzun sağlık için faydalı bir meyve olduğunu vurgulayarak, ancak hijyen kurallarına dikkat edilmediğinde zehirlenmelere neden olabileceğini belirtiyor. Karpuzdan korkulmaması, ancak hijyen kurallarına uyulması gerektiğini söylüyor.

Related Posts

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.

Türkiye’de geçen yıl anne ölüm oranı yüz binde 11,5’e geriledi: En düşük seviye

Sağlık Bakanlığı, 2024’te anne ölüm oranının yüz bin canlı doğumda 11,5’e düştüğünü ve bu değerin Türkiye’de bugüne kadar kaydedilen en düşük oran olduğunu açıkladı. Bebek ve 5 yaş altı ölüm hızlarında da düşüş yaşandı. Açıklamada, bu başarıyla 2025 hedeflerinin aşıldığı belirtildi.

Uzmanından el ve koltuk altı terlemesine çözüm: Ortalama 1 saat süren cerrahi işlemle tedavi ediliyor

Uzmanından el ve koltuk altı terlemesine çözüm: Ortalama 1 saat süren cerrahi işlemle tedavi ediliyor

E vitamininin cilde 5 faydası

E vitaminin cildi bir yandan nemlendirip onardığını bir yandan da UVB ışığını emerek güneşin zararlı etkilerine karşı koruduğunu belirten Merve Öz ‘‘Dolayısıyla güçlü bir antiaging özelliğe sahiptir’’ dedi.

Prof. Dr. Kılınç: 15 yaş üstü nüfusta her üç kişiden biri sigara kullanıcısı, yüzde 35’i tütün kullanıyor

“Hiç bu kadar fazla tütün tüketilmemişti!”