Kanatları pembe parlıyor… Gizli bir mesaj mı taşıyorlar?

Kuş Kanatlarındaki Pembe Parıltının Sırrı: Evrimsel Bir Avantaj Mı?

Northern Michigan Üniversitesi ve Whitefish Bird Point Gözlemevi’nden ornitolog Emily Griffith ve ekibi, 2020 baharında Michigan’ın Yukarı Yarımadası’nda göç eden 99 uzun kulaklı puhunun iç kanat tüylerini inceledi. Amaçları, bu kuşların kanatlarındaki farklı tonlardaki florasan pembeliği kataloglamak ve bu gizemli parıltının ne anlatmak istediğini anlamaktı.

İnsan gözüyle görünmeyen bu pembe ışıltı, “porfirin” adlı ışığa duyarlı pigmentlerden kaynaklanıyor. Bu pigmentler UV ışığı altında parlarken, baykuşlar ve UV spektrumunu görebilen diğer kuşlar için doğrudan görünür durumda.

Griffith’e göre bu gizli parıltı, kuşların kendi türleri arasında mesajlaşmasını sağlarken, başlıca avları olan kemirgenler gibi memeliler tarafından fark edilmemelerini sağlıyor olabilir. Bu da evrimsel olarak avantajlı bir iletişim yöntemi.

Araştırmalar ayrıca bu pigmentlerin güneş ışığına maruz kaldıkça bozulduğunu ve yaşlı tüylerde pigmentlerin solduğunu gösteriyor. Bu durum, kuşların tüylerindeki pigment miktarının yaş, sağlık ve cinsiyet hakkında ipuçları verdiğini düşündürüyor.

Nitekim Griffith’in ekibi, yaşlı kuşların ve koyu renkli (genellikle dişi) bireylerin tüylerinde daha yüksek oranda porfirin pigmenti buldu. İlginç bir şekilde, açık renkli erkeklerde bu parlaklık daha azdı. Ancak genç kuşlarda ağırlık arttıkça pigment oranı da artıyordu. Bu da florasan parıltının kuşun sağlığı hakkında “dürüst bir sinyal” olabileceği fikrini destekliyor.

Araştırmacılar, bu pigmentlerin özellikle erkek kuşların dişileri etkilemeye çalıştığı kur yapma uçuşlarında görünür olduğunu ve cinsel seçilimde rol oynayabileceğini düşünüyor. Yine de bu açıklama, neden dişi kuşların pigment oranının daha yüksek olduğu sorusunu yanıtlamıyor.

Alternatif bir hipoteze göre, bu florasan pigmentler dişilerin tüylerinde ısıyı yansıtma görevi üstleniyor olabilir. Aynı pigment türü yumurta kabuklarında da ısı düzenleme işlevi görüyor. Dişilerin kuluçkaya yatarken ısı kaybını azaltması açısından bu özellik avantaj sağlayabilir.

Bu çalışma, The Wilson Journal of Ornithology dergisinde yayımlandı.

Related Posts

Bilek güreşinde İspir’in başarısı

Erzurum’un İspir İlçesinde eğitim hizmeti veren Ziya Paşa Ortaokulu Ardahan’da yapılan Okullar Arası Bilek Güreşi Şampiyonası’ndan zaferle çıktı.

Epic Games’in 15 Mayıs’a kadar ücretsiz verdiği oyunlar

Epic Games, bu hafta iki ücretsiz oyun veriyor. Deadtime Defenders ve Touch Type Tale 1 Mayıs’tan 8 Mayıs’a kadar ücretsiz olarak alınabilecek.

Kayıp tektonik levha yeniden ortaya çıkıyor…

Utrecht Üniversitesi’nden jeologlar, on yılı aşkın süredir varlığı öngörülen “Pontus Plakası” adı verilen dev tektonik levhayı, manto tabakasındaki sıcaklık anomalileri ve geniş saha verilerini birleştirerek dijital ortamda yeniden ayağa kaldırdı.

Spotify’dan yeni özellik: İstenmeyen şarkılara 30 günlük erteleme

Spotify’dan yeni özellik: İstenmeyen şarkılara 30 günlük erteleme

Türk Telekom’dan mobilde tarihi rekor: Son on yılın en güçlü birinci çeyrek performansı

Türkiye’nin dijital dönüşümünün öncüsü Türk Telekom, geleceğin teknolojilerine yönelik faaliyetlerine ve yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. 2025 yılı birinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıklayan Türk Telekom, öncü iş kollarındaki büyüme ile yıla güçlü bir başlangıç yaptı.

Pil bitti derdine son! Dünyanın en gelişmiş mikroçipi tanıtıldı

Tayvan merkezli üretici TSMC, sadece 2 nm üretim mimarisine sahip olan ve bu konuda dünyanın en gelişmiş çipini tanıttı. Bu mimari ile birlikte akıllı cihazlarda batarya ve performans artışı bekleniyor.