IMF heyeti Suriye’de: Önemli ölçüde uluslararası yardıma ihtiyaç var

IMF Heyeti, Suriye’yi Ziyaret Etti

Fondan yapılan açıklamada, IMF heyetinin lideri Ron van Rooden önderliğinde 1-5 Haziran tarihleri arasında Şam’ı ziyaret ettiği belirtildi.

2009 yılından bu yana ilk kez Suriye’yi ziyaret eden IMF heyetinin, ülkedeki ekonomik ve finansal koşulları değerlendirmeyi, politika önceliklerini görüşmeyi ve ekonomik politikaların oluşturulması ile uygulanmasına yardımcı olmak için kapasite geliştirmeye yönelik bir yol haritası hazırlamayı amaçladığı açıklandı.

Suriyeli yetkililerin ülke ekonomisini canlandırmak için kararlı oldukları vurgulanan açıklamada, kısa vadeli maliye ve para politikalarının izlenmesiyle kamu güveni ve makroekonomik istikrarın yeniden sağlanmasının ve özel sektörün ülkenin kalkınmasında öncü rol alabilmesi için uygun koşulların yaratılmasının önemine dikkat çekildi.

Suriye’nin Uluslararası Yardıma İhtiyacı

Suriye’nin ekonomisini iyileştirmek, acil insani ihtiyaçları karşılamak ve temel kurumlar ile altyapıyı yeniden inşa etmek için önemli ölçüde uluslararası yardıma ihtiyaç duyacağı ifade edilen açıklamada, bunun sadece mali destek değil aynı zamanda kapsamlı kapasite geliştirme yardımlarını da kapsadığı belirtildi.

Rooden liderliğindeki IMF heyetinin değerlendirmelerine yer verilen açıklamada, Suriye’nin yıllarca süren çatışmaların ardından büyük zorluklarla karşı karşıya olduğu vurgulandı.

Açıklamada, yaklaşık 6 milyon kişinin komşu ülkelere kaçtığı ve 7 milyon kişinin ülke içinde yerinden edildiği hatırlatılarak, üretimin azaldığı, reel gelirlerin keskin bir şekilde düştüğü ve yoksulluğun yaygın olduğu belirtildi.

Sürdürülebilir Ekonomik Toparlanma Acil

Devlet kurumlarının zayıfladığı, temel hizmetlerin sekteye uğradığı ve ülkenin altyapısının hasar gördüğü veya yok olduğu ifade edilen açıklamada, insani ve yeniden yapılanma ihtiyaçlarının büyük olduğu vurgulandı.

Sürdürülebilir bir ekonomik toparlanmanın büyük bir aciliyet taşıdığı belirtilen açıklamada, IMF misyonunun Suriye’yi destekleme taahhüdünün yeniden teyit edildiği ve temel ekonomik kurumlar için detaylı bir yol haritası geliştirildiği kaydedildi.

Related Posts

Euro Bölgesi imalat sanayi PMI haziranda yükseldi

Euro Bölgesi’nde imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) haziran ayında 49,5 puana yükseldi.

Borsa son 2 yılın en hızlı günlük yükselişini yaşadı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 5,78 değer kazanarak 2023’ten bu yana en hızlı günlük yükselişini yaşadı. Borsa İstanbul, 30 Haziran’da günü 9.948,51 puandan tamamladı.

Temmuz ayında hükümet zam yağdıracak: Akaryakıt, sigara ve bedelli askerlik…

Temmuz ayıyla birlikte birçok kalemde otomatik fiyat artışı gündemde. Enflasyon verileri sonrası uygulanacak güncellemeler, vatandaşların temel harcamalarını doğrudan etkileyecek. Gözler yeni kararlarda.

ABD, ticaret ortaklarına süreyi uzatabilir: 9 Temmuz’dan 1 Eylül’e ertelenebilir

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, 18 ticaret ortağıyla yürütülen gümrük tarifesi görüşmelerinin 9 Temmuz’da tamamlanamayabileceğini belirterek sürecin 1 Eylül’e kadar uzayabileceğini açıkladı.

Memur maaşlarıyla birlikte değişecek ödemeler ve ücretler! Kıdem tazminatı tavanı, bedelli askerlik, 65 yaş aylığı, engelli aylığı…

Milyonlarca kişinin gözü kulağı 3 Temmuz’da memur ve emekli maaşlarına yapılacak olan zamda olacak. Maaşlara yapılan zam sadece memur ve emeklileri ilgilendirmiyor. Memur maaşlarına göre pek çok ödeme ve ücret de değişecek. Engelli maaşı, 65 yaş aylığı, evde bakım parası ve kıdem tazminatı tavanı gibi pek çok kalemde artış olacak. Peki maaş tahminine göre yeni dönem ödeme ve ücretler ne kadar olur? İşte detaylar… 

Borsada sert düşüş: BIST 100 neden geriledi? (27 Haziran 2025)

Günün ilk yarısında düşüş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 56,59 puan ve yüzde 0,61 azalışla 9.244,46 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 27,2 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,54, holding …