İzmir’de Don Afeti Tarımı Vurdu

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: “İzmir’de Don Afeti Tarımı Olumsuz Etkiledi”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, don afetinin İzmir’in yüksek kesimlerindeki ilçelerde, tüm ürünlerde zarara neden olduğunu ifade ederek, “Kiraz, üzüm, şeftali, nektarin, kayısı ve kivi gibi ürünlerde hasarlar meydana geldi” dedi.

Bayraktar ve beraberindeki heyet, İzmir’in Kemalpaşa ilçesindeki zirai dondan etkilenen bahçeleri inceledi. Bayraktar burada yaptığı açıklamada, “İklim değişikliği dünya genelinde olduğu gibi ülkemizi de olumsuz yönde etkiliyor. Doğal afetler özellikle tarım sektörünü fazlasıyla etkiliyor. Son yıllarda doğal afetlerde ciddi bir artış gözlemleniyor. Bu afetlerin şiddeti ise artmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.

Bayraktar, kar yağışının beklemediği bir durum olduğunu belirterek, şunları söyledi: “65 ilde zarar gözlemlendi. Bölgeler arasında kar yağışı ve don riski devam ediyor. Bu durum bazı bölgelerde henüz netlik kazanmadı. İlerleyen günlerde daha fazla bilgiye sahip olacağız. Bu mevsim kayması tarım sektörünü ilerleyen yıllarda ciddi şekilde etkileyecek.”

Bayraktar, İzmir’de kirazda zararın yaşandığını vurgulayarak, “Kiraz, ihracatta önde gelen ürünlerimizden biri. Bu olayın ürün arzını olumsuz etkileyeceğini gösteriyor. Bazı ürünler yüzde 100 zarar gördü. Tedbirlerin doğru bir şekilde alınmaması durumunda bu bölgeler göç verebilir” dedi.

Dalları Kuruyan Ağaçlar Verim Vermeyecek

Bayraktar, kuruyan ağaçların ve dalların meyve vermeyeceğini belirterek, “Çiftçilerin desteklenmesi ve gerekli fonların oluşturulması elzem. Doğrudan nakit desteği çiftçilere verilmeli” dedi. Don olayı sonucunda birçok çiftçinin emeğinin bir gecede yok olduğuna dikkat çeken Bayraktar, çiftçilere geçmiş olsun dileklerini iletti.

Bayraktar’a Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray da eşlik etti. Heyet, incelemelerin ardından Manisa’ya geçerek çiftçilerle buluştu.

Related Posts

Bitcoin’de 3 ay sonra bir ilk! 100 bin doları aştı

Bitcoin’in fiyatı, ABD ile Çin arasında başlaması beklenen ticaret görüşmelerinin etkisiyle 7 Şubat’tan bu yana ilk kez yeniden 100 bin doları aştı.

İktisatçı Mahfi Eğilmez’den ekonomide radyasyon benzetmesi: ‘Enflasyonun artmasını engellemek için…’

İktisatçı Mahfi Eğilmez son yazısında atmosferdeki doğal dengelerle ekonomideki kırılgan yapıyı karşılaştırdı. Ekonomiyi koruyan faiz, kur ve risk dengelerinin bozulmasının ağır sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. Bu dengenin sağlandığı dönemlerde ekonominin nefes alabildiğini vurguladı.

Orhan Sarıbal: ‘Soğanda üretici ile market arasındaki fiyat farkı yüzde 220’yi buldu’

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, kuru soğandaki üretici ve market fiyatları arasındaki farkı gündeme getirerek, tarlada çuvallanmış halde 6-8 liraya satılan soğanın market raflarında 25 liraya kadar yükseldiğini belirtti. Sarıbal, “Kuru soğan halde 16 liraya, pazarda 23 liraya, markette ise 25 liraya satılırken; üretici ve market fiyatları arasındaki fark yüzde 220’yi buldu. Üretici zarar ediyor, vatandaş ise soğan alamıyor” dedi.

Uluslararası uzmanlardan AB’nin Rus enerjisi kararına kritik bakış:

Avrupa Komisyonu’nun iddialı yeni stratejisi, 2027 yılına kadar kıtaya yapılan karlı Rus doğalgaz satışlarını sona erdirmeyi, gaz şirketlerini Moskova ile olan sözleşmelerini feshetmeye zorlamayı ve Rus petrolüne ve nükleer yakıtına olan …

Bankacılık sektörünün mevduatı yükseldi

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 2 Mayıs ile biten haftada önceki haftaya göre 74 milyar 905 milyon 961 bin lira artarak 22 trilyon 601 milyar 548 milyon 267 bin liraya yükseldi.

‘Topraktan çıkan altın’ diye tabir ediliyor! Kilosu 3 bin lira

Samsun’un Kavak ilçesinde ‘topraktan çıkan altın’ olarak tanımlanan salebin hasadı başladı. Kilosu 3 bin TL’yi bulan salep üreticisine yüksek kazanç sağlarken, pazarda da büyük ilgi görüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir