İzmir’de Don Afeti Tarımı Vurdu

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: “İzmir’de Don Afeti Tarımı Olumsuz Etkiledi”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, don afetinin İzmir’in yüksek kesimlerindeki ilçelerde, tüm ürünlerde zarara neden olduğunu ifade ederek, “Kiraz, üzüm, şeftali, nektarin, kayısı ve kivi gibi ürünlerde hasarlar meydana geldi” dedi.

Bayraktar ve beraberindeki heyet, İzmir’in Kemalpaşa ilçesindeki zirai dondan etkilenen bahçeleri inceledi. Bayraktar burada yaptığı açıklamada, “İklim değişikliği dünya genelinde olduğu gibi ülkemizi de olumsuz yönde etkiliyor. Doğal afetler özellikle tarım sektörünü fazlasıyla etkiliyor. Son yıllarda doğal afetlerde ciddi bir artış gözlemleniyor. Bu afetlerin şiddeti ise artmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.

Bayraktar, kar yağışının beklemediği bir durum olduğunu belirterek, şunları söyledi: “65 ilde zarar gözlemlendi. Bölgeler arasında kar yağışı ve don riski devam ediyor. Bu durum bazı bölgelerde henüz netlik kazanmadı. İlerleyen günlerde daha fazla bilgiye sahip olacağız. Bu mevsim kayması tarım sektörünü ilerleyen yıllarda ciddi şekilde etkileyecek.”

Bayraktar, İzmir’de kirazda zararın yaşandığını vurgulayarak, “Kiraz, ihracatta önde gelen ürünlerimizden biri. Bu olayın ürün arzını olumsuz etkileyeceğini gösteriyor. Bazı ürünler yüzde 100 zarar gördü. Tedbirlerin doğru bir şekilde alınmaması durumunda bu bölgeler göç verebilir” dedi.

Dalları Kuruyan Ağaçlar Verim Vermeyecek

Bayraktar, kuruyan ağaçların ve dalların meyve vermeyeceğini belirterek, “Çiftçilerin desteklenmesi ve gerekli fonların oluşturulması elzem. Doğrudan nakit desteği çiftçilere verilmeli” dedi. Don olayı sonucunda birçok çiftçinin emeğinin bir gecede yok olduğuna dikkat çeken Bayraktar, çiftçilere geçmiş olsun dileklerini iletti.

Bayraktar’a Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray da eşlik etti. Heyet, incelemelerin ardından Manisa’ya geçerek çiftçilerle buluştu.

Related Posts

Euro Bölgesi imalat sanayi PMI haziranda yükseldi

Euro Bölgesi’nde imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) haziran ayında 49,5 puana yükseldi.

Borsa son 2 yılın en hızlı günlük yükselişini yaşadı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 5,78 değer kazanarak 2023’ten bu yana en hızlı günlük yükselişini yaşadı. Borsa İstanbul, 30 Haziran’da günü 9.948,51 puandan tamamladı.

Temmuz ayında hükümet zam yağdıracak: Akaryakıt, sigara ve bedelli askerlik…

Temmuz ayıyla birlikte birçok kalemde otomatik fiyat artışı gündemde. Enflasyon verileri sonrası uygulanacak güncellemeler, vatandaşların temel harcamalarını doğrudan etkileyecek. Gözler yeni kararlarda.

ABD, ticaret ortaklarına süreyi uzatabilir: 9 Temmuz’dan 1 Eylül’e ertelenebilir

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, 18 ticaret ortağıyla yürütülen gümrük tarifesi görüşmelerinin 9 Temmuz’da tamamlanamayabileceğini belirterek sürecin 1 Eylül’e kadar uzayabileceğini açıkladı.

Memur maaşlarıyla birlikte değişecek ödemeler ve ücretler! Kıdem tazminatı tavanı, bedelli askerlik, 65 yaş aylığı, engelli aylığı…

Milyonlarca kişinin gözü kulağı 3 Temmuz’da memur ve emekli maaşlarına yapılacak olan zamda olacak. Maaşlara yapılan zam sadece memur ve emeklileri ilgilendirmiyor. Memur maaşlarına göre pek çok ödeme ve ücret de değişecek. Engelli maaşı, 65 yaş aylığı, evde bakım parası ve kıdem tazminatı tavanı gibi pek çok kalemde artış olacak. Peki maaş tahminine göre yeni dönem ödeme ve ücretler ne kadar olur? İşte detaylar… 

Borsada sert düşüş: BIST 100 neden geriledi? (27 Haziran 2025)

Günün ilk yarısında düşüş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 56,59 puan ve yüzde 0,61 azalışla 9.244,46 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 27,2 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,54, holding …