Türkiye’de geçen yıl anne ölüm oranı yüz binde 11,5’e geriledi: En düşük seviye

Türkiye’de Anne Ölüm Oranı Geçen Yıl Düştü

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl yüz bin canlı doğumda anne ölüm oranı 11,5’e düşerek Türkiye’de en düşük seviyeye geriledi. Bu gelişme, Türkiye’nin ulusal hedeflerinin üzerinde bir başarı elde ettiği anlamına geliyor.

Ülke genelinde anne ölüm oranının düşmesiyle birlikte bebek ve 5 yaş altı ölüm oranlarında da azalış gözlendi. Bebek ölüm hızı binde 9,0’a, 5 yaş altı ölüm hızı ise binde 11,1’e geriledi.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin 2024 yılında yüz bin canlı doğumda 11,5 olan anne ölüm oranı ile en düşük seviyeye ulaştığı belirtildi. Bu başarı, ülkemizin 2005 yılında 28,5 olan anne ölüm oranından bu yana kaydettiği önemli ilerlemeyi ortaya koyuyor.

BM’nin 2030 yılı hedefini 2000’lerde yakalayan Türkiye, ulusal düzeyde anne ölüm oranını sürdürülebilir bir şekilde azaltmaya odaklanmış durumda. Sağlık otoriteleri, bu başarıyı perçinlemek için çeşitli eylem planları üzerinde çalışmaya devam ediyor.

TÜİK verilerine göre, Türkiye’de bebek ölümleri de düşüş gösterdi. 2024 yılında 8 bin 475 bebek ölümü kaydedilirken, bebek ölüm hızı binde 9,0’a geriledi. 5 yaş altı ölüm hızı da binde 11,1’e indi.

Related Posts

Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.

Uzmanından el ve koltuk altı terlemesine çözüm: Ortalama 1 saat süren cerrahi işlemle tedavi ediliyor

Uzmanından el ve koltuk altı terlemesine çözüm: Ortalama 1 saat süren cerrahi işlemle tedavi ediliyor

E vitamininin cilde 5 faydası

E vitaminin cildi bir yandan nemlendirip onardığını bir yandan da UVB ışığını emerek güneşin zararlı etkilerine karşı koruduğunu belirten Merve Öz ‘‘Dolayısıyla güçlü bir antiaging özelliğe sahiptir’’ dedi.

Prof. Dr. Kılınç: 15 yaş üstü nüfusta her üç kişiden biri sigara kullanıcısı, yüzde 35’i tütün kullanıyor

“Hiç bu kadar fazla tütün tüketilmemişti!”

Her yaşın hastalığı! Kabızlığa karşı en etkili silah: Su, lif ve hareket

Zor ve sert dışkılama, tam boşaltım sağlanamaması gibi durumların da kabızlık olarak tanımlanabileceğini ifade eden Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, kabızlığın nedenlerini ve risk faktörlerini açıklayarak, beslenme ve günlük rutin değişiklikleriyle nasıl önlenebileceği hakkında bilgi verdi.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.